Senast uppdaterat den 6 augusti, 2021
Det är enkelt att torka sina egna bär och frukter inför vandringen – och det är kul!
Dessutom kan du spara en del pengar på att göra din egen torkade frukt och bär som är dyrt att köpa. Du behöver ingen speciell maskin för att torka bär, använd din ugn. Själv använder jag min elugn som jag torkar all frukt och bär i. Bär och frukt torkas på ca 100 grader med ugnsluckan lite på glänt, stoppa något köksredskap mellan ugnsluckan och ugnen så att det kommer in luft i ugnen.
På bilden syns torkade lökar, bananer, paprika och morötter.
FRUKT
Frukten skärs i tunna skivor så att de torkar snabbare. Lägg bitarna tätt på bakplåtspapper så att plåten utnyttjas till max och låt frukten stå i ca 100 grader i 6-7 timmar. Det går bra att ha upp till tre plåtar samtidigt i ugnen, det tar lite längre tid för de undre plåtarna bara. Du bestämmer själv konsistensen på din frukt. Jag gillar både mjuk torkad frukt och de knapriga fruktbitarna som stått lite längre. Bakplåtspappret kan användas om och om igen.
Du kan torka bananer, äpplen, päron, ananas mm i ugn. Prova dig fram. Prova att strö kanel över äpple- och bananbitarna.
BÄR
Bären läggs ut på bakplåtspapper precis som med frukten. Vinbär plockar jag och fryser in i hela klasar, när de är frysta tar jag ut dem och då är det lätt att dra av bären över plåten. Vinbär går lite fortare att torka, ca 6 h. Torkade vinbär är syrliga, blanda dem med din frukt- och nötblandning. Mycket bra energi mellan måltiderna och fullproppade med antioxidanter och vitaminer. Är du uppe på kalfjällen kan du inte plocka färska bär, då är torkade bär bra att ha med till frukostgröten.
Peta bort vinbären från bakplåtspappret med något skarpt köksverktyg så snart du tagit ut dem ur ugnen så att de inte fastnar för gott i pappret.
En bakplåt med färska vinbär ger denna mängd torkade bär.