Senast uppdaterat den 15 januari, 2020

Tiodagars vandring med topptur till Sydtoppen

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och utgörs av ett bergsmassiv i Lappland. År 1989 blev Kebnekaisemassivet en ny svensk nationalpark. I anslutning till berget ligger fyra större glaciärer; Rabots glaciär, Isfallsglaciären, Storglaciären samt Björlings glaciär.

Turen började i Abisko och vi vandrade söderut på Kungsleden, Dag Hammarskjöldsleden och i orösad terräng för att ta oss upp på Kebnekaises sydtopp. Vi vandrade i ca sex dagar innan vi nådde Kebnekaises fjällmassiv, vi valde Durlingsleden och passerade nedanför Robots glaciär, sen vidare upp till Kaffedalen där vi lämnade vår packning för att ta den sista biten  till Sydtoppen i strålande väder. Sedan bar det utför på Västra leden ner till Kebnekaise fjällstation. Vi tältade nästan hela vägen förutom vid Nallo stugan,  där vi tog in i ösregnet och myste och torkade våra kläder. Vad förekom dagligen men inga svåra vad, terrängen varierade från gräshedar till blockterräng och höjdskillnaderna var bitvis relativt stora då särskilt i Kebnekaisemassivet.

Dag 1. Tågresa och vandring. Abisko – Abiskojaurestugorna, 13 km, ca 4 h lätt vandring

Vi anlände vid ett-tiden till Abisko tågstation, därifrån började vandringen söderut på Kungsleden genom Abisko nationalpark i vacker fjällbjörkskog längs Abiskojåkkas klippkanjon och längs sjön Ábeskojávris östra sida mot Abiskojaurestugorna. Vid sjöns slut ligger stugorna där vi tältade i duggregnet.

 

Dag 2. Abiskojaure – Alisjaure, 22 km, ca 8 h lång vandring

Vi vandrade vidare i mulet väder mot Alesjaurestugorna, ibland kom det lite duggregn över oss. Etappen är en av de längsta under hela vandringen och den tog ca 8 h att gå. Vi vek av tidigt från Kungsleden in på Dag Hammaskjöldsled som började med en brant stigning genom Garddenvággi och med berget Giron, 1551 m, vid vår sida. Längs med leden passerade vi Meditationsplats 2 på Dag Hammaskjöldsleden som ligger vackert på en höjd med utsikt över en fors vi passerat samt mot berget Giron. Vi fortsatte en lätt trampad led över heder och längs sjöar som låg som ett pärlband i dalen. Vid slutet av sista sjön Alisjávri ligger Alesjaurestugorna vackert på en höjd av klipphällar. Vi satte upp tältet på andra sidan om forsen som rinner nedanför stugorna. I huvudstugan finns satellittelefon, sällskapsstuga och kiosk, det finns bastu som går att nyttja mot en mindre summa.

Alesjaure stugorna
Utsikt från Alisjaure stugorna mot tältplatsen nedanför bron.

Dag 3. Abiskojaurestugorna – Vistassdalen, ca 12 km, 6 h normalkrävande vandring

Vi vaknade till klarblå himmel och solsken. Dagens lugna vandring började med att vi gick längs sjön Alisjávri mot sommarvistet Leavas, en liten sameby med småstugor och kåtor. Precis innan byn vek vi av in mot dalen Visttasvággi. Det bar lätt uppför i början sedan planade leden ut vid några vackra små sjöar. Visttasvággi var en av de vackraste och mest storslagna dalarna på den här turen och vi omgavs av höga bergsmassiv på båda sidor. Vid bron som går över Moárhmmajohka finns ett vattenfall och nere i kanjon finns släta stora klippor perfekta för en skön paus vid jokken. Vandringen fortsatte längs med Mårmamassivet och innan vi nådde fram till björkskogen satte vi upp tältet och övernattade bland de mäktiga bergskedjorna och de glaciärtungor som hänger ut mot dalen.

Moarhmmajokka i Visttasvággi
Visttasjohka
Siehtagasglaciären i Visttasvággi

Dag 4. Vistassdalen – Vistasstugorna – Nallostugan, 7+9 km, 10 h normalkrävande vandring

Vi startade tidigt denna dag, väldigt tidigt. Kl 5! Början av turen gick på stenig stig längs ett vackert deltalandskap omgivet av dramatiska fjälltoppar och glaciärer. Innan Vistasstugorna passerade vi genom genom en mycket myggig och våt ängsbjörkskog. I skogen mötte vi en älg som stod och tittade en stund på oss. Vi gick vidare förbi stugorna där alla sov, och vidare över bron över Visttasjohka som följt oss genom hela Visttasvággi, efter bron passerade vi Vistasstugornas tältplats.

Sedan började den långsamma stigningen in i Stuor Reaiddásvággi (en dal) mot Nállu och Nallostugan, 9 km totalt. Dalen är lättgången över ljunghedar och mindre upptrampade stigar. Leden är markerad som en orösad led på kartan, men här och var står rösen längs vår väg och guidade oss mot Nallostugan. Dalen omges av de sluttande bergskedjorna Kugghjulskammen och Räitatjåkka. Innan vi nådde Nallostugan tog vi en paus och sov i en timma på risheden, sedan vandrade vi mot det tjusiga och spetsiga berget Nállu, som betyder nål på samiska. Det blev  några vad på turen. Och regnet kom och öste ner den sista biten därför beslöt vi oss för att övernatta i den mysiga lilla Nallostugan.

På svenska stavas det så här: Vistass, och på samiska så här: Visttas.

Vistasstugorna
Mari vid Nallo
Mot Nallo

Dag 5. Nallostugan – Sälkastugorna – Kungsleden , 10 km + 9 km , 8 h lätt vandring

Vandringen började genast med ett vad utanför stugan och sedan bar det uppför mot den stora turkosa sjön Readdajávri som vi fick vada över innan den bredde ut sig. Det var lättgånget och en otroligt vacker dal att vandra i. Terrängen sluttar sakta ner mot Sälkastugorna på vackra gräshedar och vi följs åt av en kanjon. Vi tog paus vid Sälkastugorna och det var otroligt hett ute, över 30 C, vi prickade in den enda varma veckan i fjällen detta år. Vi vandrade sedan vidare på Kungsleden och förbi Dag Hammaskjöldsledens meditationsplats och stannade vid Duolbanjunnis fot, där vi tältade vid en liten, liten sjö.

Mot Sälka stugorna
Blomma

Dag 6. Durlingsled, 15 km, 6 h krävande vandring

Vi viker av från Kungsleden direkt efter den andra träbron och börjar en mödosam vandring på stora och små klippblock som fyller nästan hela den dal som Durlingsled går i. Vi tar en lång behövlig lunchpaus när vi når gräsängarna där dalen grenar upp sig i två dalar, dalen utan namn där Durlingsled går samt Sinηηivággi. Efter pausen fortsätter vi På Durlingsled som går längs Kebnekaisemassivets bergvägg och letar tältplats där jokken tar slut.

Dag 7. Durlingsled – Kaffedalen – Sydtoppen, 6 km (Durlingsled) + 12 km (Västra leden), 14 h lång och krävande vandring

Vi fortsatte den sista biten av Durlingsleden över snölegor och stenblock och det kom bitvis att bli klättring på alla fyra när vi tog oss över en jokk som kommer från Rabots glaciär. Vandringen fortsatte sedan på stenblock in i Kaffedalen där vi lämnade våra ryggsäckar och gick den sista biten upp mot Sydtoppen. På sydsidan finns två obemannade toppstugor som är öppna året om. Den äldsta av toppstugorna byggdes 1924 och står på ca 1880 m ö.h. På bilden syns den yngsta av de två stugorna. Kebnekaise har två toppar, Sydtoppen och Nordtoppen. Sydtoppen är den högsta på 2 102 meter över havet (än så länge, men toppen som består av is smälter och norra toppen beräknas inom några år bli Sveriges högsta topp). På Sydtoppen stannar vi ett tag och njuter av utsikten.

Vandringen ner till till Kebnekaise fjällstation går på den Västra leden som är 12 km och tar 8 h. Leden är krävande då det är block-och stenterräng, stenarna ligger heller inte stilla så man hasar bitvis nedför. Vi plockade upp packningen som vi lämnat i Kaffedalen och tog oss uppför det magiska berget Vierranvárri som är fyllt med stenrösen som förbipasserande vandrare byggt upp, synen är fantastisk, en konstinstallation på 1700 m höjd. Det bär brant nedför till Kittedalen där flera vad väntar innan vi är på leden mot Kebnekaises fjällstation. Där väntar god öl, chips och en bädd på oss. Vi kommer inte orka att sätta upp tält denna natt, vi var så slut i benen efter två dagars vandring på block och sten.

Utsikt över Durlingsled ner mot Kungsleden, Annalena i förgrunden. Storslaget, kargt med vidunderlig utsikt ut över de två dalarna, den som syns här längs Kebnekaise massivet samt Sinnivággi.

Annalena högst upp i slutet av Durlingsleden
Annalena på väg mot Kebnekaises sydtopp
Annalena på väg mot Kebnekaises sydtopp
Mari vid Kebnekaise sydtopp

Dag 8. Vilodag på Kebnekaises fjällstation

Den här dagen behövdes för att vila upp fötter och ben efter gårdagens krävande långtur. På fjällstationen finns restaurang, mysrum, litet bibliotek, butik och uthyrning av utrustning och lån av bergsguider. Vi låg dock bara i gräset och sov, åt chips och oliver i massor.

Dag 9. Dagstur till jättegrytorna, 6 km

Vi tog en kort tur till jättegrytorna nära fjällstationen,  en oas att vila i när det är vackert väder. Där åt vi lite medhavd mat och softade på de mjuka klipporna.

Dag 10. Vandring och båtfärd mot Nikkaloukta, 19 km från Kebnekaise fjällstation

Sträckan Kebnekaise till Nikkaloukta är ca 19 km. Det finns möjlighet att förkorta vandringen genom att åka 6 km med båt på glaciärsjön Laddjujavri och det tar mellan 20 och 30 minuter vilket vi gärna gör sista dagen såklart. Det är en fin tur över en grund sjö med sandbankar som sticker upp här och där. Båten avgår flera gånger dagligen under sommarsäsongen. Där båten lämnar av passagerarna finns det flera stånd med matförsäljning, tyvärr stängt när vi kom så det var bara att traska vidare i en timma tills vi nådde fram till Nikkaluokta och bussarna. Vi tog bussen från Nikkaluokta till Kiruna och sedan flyget hem till Stockholm.

 
 

Foton på den här sidan är tagna av Mari Kretz.

Kebnekaise fjällstation

Rutten finns på Google maps