Senast uppdaterat den 13 december, 2023

Fyra dagars vandring i Helags – Gåsen området och topptursförsök till Helags

En kort tur i Jämtlandsfjällen innan vintern anländer.

Helags är ett fjäll i nordvästra Härjedalen, nära gränsen till Norge. Fjällets högsta topp Helags är 1 797 m ö.h. På sydvästra sidan av fjället finns toppen Predikstolen som är 1 682 m ö.h. På fjällets brantaste, östra sida finns Sveriges sydligaste glaciär, Helagsglaciären som är 600 meter lång cirka maximal tjocklek om 50 meter. Glaciären är en nischglaciär som har utvecklats från en permanent snölega i en sänka på bergssidan. Stigningen från fjällstationen är 750 höjdmeter.

2015 utsåg National Geographic Helags till en av världens tio vackraste toppturer.

Karta över Helags

Dag 1. Kläppen till Kesusjön, 1 h

Start från Kläppens parkering en söndagskväll. Vid sjöns västra ände längs leden finns en eldningsplats och fina tältplatser. Det tar cirka en timme att gå dit. Därifrån återstår tre timmars vandring till Helags fjällstation. Leden från Kläppen raststuga och parkering är lättvandrad, den går genom Kesuvallen som bitvis är privat mark med ett stugområde. Efter stugområdet kommer sjön Kesusjön som omges av en vacker fjällbjörkskog.

Keuso sjön i skymning

Dag 2 förmiddag. Kesusjön till STF Helags fjällstation, 3 h

Från tältplatsen är det en lätt stigning genom skogen, efter ungefär en timma så lämnar man skogen bakom sig och böljande kalfjäll breder ut sig. Fjällstationen har torkrum, kök, bast och dusch samt butik och restaurang.

Dag 2 eftermiddag. STF Helags fjällstation vidare till Hulke raststuga, 4 h

 

Vy över fjällen

Dag 3 förmiddag. Hulke raststuga vidare till Gåsån och vandring längs sommar stigen, 6 h + Gåsån till Helags fjällstation, 4 h

Dag 4. Toppturs försök på Helags i snö och dimma, 4 h

Dagen började med solsken och dimma om vart annat. Vi var fyra stycken som tänkte att vi skulle försöka ge oss på ett försök att komma upp till toppen innan dimman skulle komma tillbaka på eftermiddagen. Reza och Janina från Köln, Niklas från Åbo och jag tog sats och kom en bit upp innan Janina och Rezas vände. Niklas och jag fortsatte uppåt mot glaciären och när vi nådde den rullade dimman in och det snöade så sikten blev så pass dålig att vi beslöt oss för att vända ner när vi hade nått till renstängslet som är uppe på kammen, 200 meter från toppen. Det var en mycket vacker tur där dimman kom och gick över bergsmassivet.

Dag 5. Helags fjällstation till Kläppen, 4 h

Startar klockan 7.30 och vandrade ner till Kläppen raststuga.

Här hittar du mer information för turer kring Helags:

STF Helags Fjällstation https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-helags-fjallstation/