Senast uppdaterat den 15 januari, 2020

Skidtur Vålådalen, Gåsen, Sylarna med tre övernattningar på fjällstationer och stugor

En fyradagars skidtur i Jämtlandsfjällen med tre övernattningar.

Dag 1. Vålådalen Fjällstation – Stendalsstugan ca 14 km

Vi anlände till Undersåker tågstation vid halv nio på morgonen, frukost fick vi i oss på tåget. Därifrån tog vi taxin till Vålådalens Fjällstation där vi shoppade lite gott i butiken. Leden från fjällstation går in i den vackra fjällskogen och vi började skida mot Stendalsstugan. Förra sommaren vandrade jag denna sträcka för första gången, så det var roligt att få se skogen och fjällen i snöskrud.

Mot Stendalsstugan
Dag 2. Stendalsstugan – Gåsen 14 km

Frukost intogs mellan 8-9, och vi gjorde i ordning lunchpaketen för dagen. Vädret var inget vidare och det hade blåst upp och mycket snöyra var det. Vi fick vänta till 11.30 innan hälften av oss som fanns i stugorna beslöt oss för att fortsätta, resten stannade kvar. Turen gick vidare genom Lill-Stensdalen, innan vi tog oss upp för berget mot Sjtänja raststuga för lunch i snödiset.

Väl där uppe på berget så skidade vi mot fjällstugan Gåsen och vi hade var ganska så trötta när vi anlände. Gåsen ligger på ca 1000 m.ö.h. och är en av landets högst belägna stugor. När vi kom fram på kvällen lagade vi mat i den proppfulla stugan och satt och pratade vid brasan med en god middag. Vid Gåsen finns en liten butik och utedass, allt är mycket enkelt ordnat. Mobiltäckning med Telia fungerade bra, andra operatörer var det si och så med.

Annika i snöstorm
Mari på väg mot Gåsenstugorna.
Stjtäntja rasstuga i snödis.
Dag 3. Gåsen – Sylarna 19 km

Tidig frukost,vädret hade mojnat. Vi skidade mot Sylarna och njöt av turens vackra gråvita vyer. Det bar utför halva vägen innan vi kom ner till Gåsens rasstuga där Gåsån flyter förbi, där korsade vi Gåsån och straxt därefter Handölan. Efter det kom en stigning på ca 300 meter och väl uppe på berget tog vi vår lunchpaus innan vi fortsatte utför mot Långtjärnen (väldigt vackert område sommartid). Sakta bar det uppför till Sylarnas raststuga där vi tog paus. Den sista biten var ordentligt brant uppför, innan vi nådde Sylarnas fjällstation på eftermiddagen, sen blev det bastun och middag. Sylarnas fjällstation har en bra butik, med flera olika rätter att välja mellan om man inte har med egen mat, en hel del ekologiskt, inte mycket vegetarisk mat dock. Det är ett fint kök där man kan laga till sin mat och det fungerar förvånansvärt bra att laga mat samtidigt med alla andra som bor på turiststationen. En fin frukost kan man beställa (men ingen lunch eller middag) och inta på morgonen, det mesta är ekologiskt. Det finns bra torkrum och mysiga sällskapsutrymmen.

Vinterleden mot Sylarna
Dag 4. Sylarna – Storulvån 16 km

Sista dagen var det nedförsbacke hel vägen till Storulvån i kanonväder! 🙂
Här ses qigong ledaren Annika i farten och på sitt bästa humör.

Micke och Sylarnamassivet
Paus med Annika