Senast uppdaterat den 26 januari, 2020

Fem dagars vandring i Jotunheimen

 

Efter en veckas paddling i Kosterhavet så bilade vi upp till Gjendesheim turisthytte och övernattade där innan vår vandring startade. Vi gjorde en tur på fem vandringsdagar genom Jotunheimen med tält, sovsäck, kök och mat för hela turen nedpackat. Tidsangivelserna på de norska kartorna över området är uppskattad tid som man går mellan hytterna utan tung packning, endast matsäck och regnkläder, och utan rast. Detta är viktigt att veta för planeringen. Eftersom de flesta svenskar går med tält så bör man dela upp varje sträcka på två dagar för att få en behaglig vandring.  Är man stark och van vid mycket krävande vandring är sträckorna inget problem.

Länkar och kartor längst ner på sidan!

 

Dag 1. 23 juli – Gjendesheim till Hestbecken nära Glitterheim, medel tur, 22 km ca 12 h, 1100-1600 m.o.h. och 20 grader varmt

Vi startar från Gjendesheim turisthytte i strålande solsken. Leden startar tvärs över gatan vid huset och vandringen börjar mycket brant uppför Veslfjellet. När vi nått krönet på den långa uppförsbacken, tog vi en kort paus och tittade ut över landskapet. Vi fortsatte vidare förbi den första sjön Bessvatnet, sedan förbi Bessheimrundhöe och i sluttningen ner mot Russvatnet tog vi en lunchpaus och sov en liten stund i solen. Efter det korsade vi forsen på en bro. Vi skulle förstås ha lunchat där nere! Vackra klippbadplatser längs forsen och en bit bort längs leden finns fina sandstränder och underbara tältplatser med vy över sjön och bergen. Här stannade några vandrare för att tälta för natten, klokt val!

Vi fortsatte vår vandring längs sjön för att efter ett tag vika uppåt längs berget mot Memurubre leden nära Blåtjönnåe jokken för att sedan åter igen fortsätta på leden som går mot Glitterheim. Tuff terräng, stenig, inga platser för tält. När vi nått krönet på stigningen bar det utför i blockterräng i skymning. Passagen tog ca 3 h och det var svårt att se ledmarkeringarna i skummrasket. Vi slog läger på en platå ovanför Glitterheim vid 22-tiden på kvällen efter 10 timmars vandring. Utsikten vid vår tältplats var mycket vacker, med Glitterheim och Nördre Veotindens glaciär framför oss.

Dag 2. 24 juli – Hestbecken – Glitterheim – nära Leirtjöne, 10 km, extra krävande tur, ca 25 grader varmt

 

Startade vid lunch och gick ner till Glitterheim vilket tog en timma. Stannade där en stund och tittade oss omkring , sedan tog vi lunch vid bäcken Steinbuerne längs leden bortom Glitterheim. Efter det började vår vandring på snälla stigar fram till Vesiglupen där ett blockparti, en brant börjar. Efter branten ligger fem små sjöar på rad, Vesigluptjönnen,  i denna dal som liknar ett månlandskap. På båda sidor reser sig bergen. Efter att vi passerat sjöarna fortsätter leden i ett kargt landskap med stenterräng. Efter ett tag så hittade vi en liten gräshed vid en bäck att sätta upp våra tält på.

En magisk tältplats där vi var omgivna av Glittertind, Steinbukampen på ena sidan och på den andra sidan hängde Veobreans glaciärtungor ner mellan bergen.

Rutten: https://ut.no/rutebeskrivelse/136158/glitterheim-til-spiterstulen-via-skautflye

Dag 3. 25 juli – Skautflye – Spiterstulen, ca 8-9 h, extra krävande tur, ca 25 grader

 

Vaknar vid 7, det är kallt, sovit med jackan på. Skautflyen ligger i skuggan och vi är på ca 1600 meters höjd. Vilken morgon att vakna till och att få se ut över glaciärtungorna som slingrar sig ner mellan topparna Veobreatinden 2183 m.o.h. och Nørdre Veotinden m.o.h. När sällskapet vaknat åt vi frukost och en renhjord passerade förbi oss.

Vid kl 10 startade vi vandringen mot Spiterstulen, ganska lättgånget och otroligt vackert med glaciärsjöarna Skauttjönne och Leirtjönne på vår vänstra sida. Solen stekte på och vi tog lunch innan nedfarten mot Spiterstulen. Backen till Spiterstulen är brant och tuff särskilt då man går med tyngre packning med tält, sovsäck och allt. Nedfarten startar på ca 1400 m.o.h och Spiterstulen ligger på ca 1100 m.o.h. Bedårande utsikt över dalen, vattenfall som dånar och glaciärer som slingrar sig mellan de höga topparna Galdhöe, Galdhöpiggen och Tverråtindan.

Väl nere vid Spitersulens turisthytte så beställde vi varsitt rum, otroligt trötta efter den branta nedstigningen, ömma fötter och trötta knän. Efter en kort dusch och tupplur så blev det en tre-rätters middag vid långbord i restaurangen med dagens alla gäster. Mycket gott och trevligt sätt att umgås på i norska turisthytter.

Rutten: https://ut.no/rutebeskrivelse/136158/glitterheim-til-spiterstulen-via-skautflye

Dag 4. 26 juli – Spiterstulen heldag, 25-30 grader

Denna dag skulle vi bestiga Galdhøpiggen i toppen väder, sol och klar himmel. Efter 200-meter fick jag tyvärr vända p.g.a. knät inte orkade efter gårdagens påfrestningar, men mina vänner fortsatte upp för berget tidigt på morgon. Så det blev en hel dag av vila och sova i solen och fika på turisthyttan, det var behövligt. Sent på kvällen anlände mina vänner och då firade vi med öl och egen middag vid jokken.

Dag 5. 27 juli – Spiterstulen – Leirvassbu, 9,5 h, 15,3 km, Krävande tur, 1000-1500 m.o.h. ca 25 grader

Åter igen en dag då vi vaknar till en klarblå himmel och lite stackmoln. Vi startar vid 9.30 med vandringen mot Leirvassbu genom Visdalen som är grön, lättgången och otroligt vacker. Vi färdas bredvid jokken Visa. Vi tog lunch vid en liten sjö nedanför Store Urdadalstinden 2226 m.o.h. efter ca 4 h vandring, bad och vila i ljungen. Längs leden är det många bäckar och mindre jokkar som ska passeras, inga svåra vad denna sommar.

Leden är storslagen, ju närmre vi kommer slutet mot leden ju fler ståtliga bergstoppar tonar upp sig, terrängen övergår till sten- och blockpartier. Längs de sista fem sjöarna Kyrketjönne, Panna och Troget och två namnlösa sjöar mellan bergstopparna Kyrkja och Tverrbytthornet är det tuff vandring/klättring på stenblock längs sjöarnas kanter. Vi tar en sen middag vid Troget, en av sjöarna, innan vi tågar vidare mot Leirvassbu. Sjöarna ligger på 1460 m.o.h.

Precis innan vi anländer turiststationen kommer en ren med sänkt huvud springande rakt mot oss på leden, jag hötte med mina stavar och den vek av ca två meter framför mig. Leirvassbu fjellstue är en stor fjällstation med restaurang och bar och alla faciliteter man behöver så som torkrum. Fjällstationen ligger vackert vid sjön Leirvatnet och är omgärdad av höga bergstoppar som man kan göra toppturer till. Kyrkja 2032 m.o.h., Stetinden 2020 m.o.h., Stehøe 1885 m.o.h. med flera toppar över 2000 meters höjd.

Rutten: https://ut.no/rutebeskrivelse/137026/leirvassbu-til-spiterstulen

Dag 6. 28 juli – Buss från Leirvassbu till Gjendesheim. ca 25 grader

På morgonen äter vi frukost på Leirvassbu, sen tog vi bussen vid nio tiden tillbaka till Gjendesheim turisthytte. Bussrutten är mycket vacker och spännande att se alla vackra områdena vi passerar förbi. I Gjendesheim väntar en tre-trerättersmiddag och natt inbokad. Bilarna parkerade på långtidsparkeringen i närheten av Gjendesheim turisthytte.

Rutten i Jotunheimen

Länkar till Norgeskart och bergstoppar i det område som vi gick:
Slutpunkt: Leirvassbu
Startpunkt: Gjendesheim
Bästa Norgekartan: www.norgeskart.no
Bergstoppar: www.scandinavianmountains.com

Länkar till hjälp vid planering av turer
Jotunheimen: https://www.visitjotunheimen.com/
Visit Norway: https://www.visitnorway.se/

Planera turer: https://ut.no/

Åk tåg och buss till Jotunheimen från Sverige
Ta tåget till Oslo, där byter man till buss till den fjällstation man vill starta vid t.ex. Gjendesheim.
Bussturer i området: https://www.nor-way.no/ruter/

Ta bil till Jotunheimen, kolla upp att vägarna är öppna (mest intressant på vår och vinter)
I Norge betalar skatt och man en så kallad bompeng för att få åka på vissa vägar.
Bilvägar i Norge & tullar: https://www.vegvesen.no/
Om bompengar i Norge: https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/reiseinformasjon/bompenger
AutoPass: https://www.autopass.no/

Rutten i Jotunheimen.