Senast uppdaterat den 6 augusti, 2021

Laponia & UNESCO:s världsarv

Nationalparkerna Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallet är mina favoriter i svenska fjällen, så lite kortfattat om dessa områden här.

PADJELANTA

Padjelanta är landets största nationalpark och är en del av världsarvsområdet Laponia. Padjelantaleden går genom Padjelanta nationalpark och är en lättvandrad led med spänger och broar som lämpar sig bra för förstagångs vandraren. Du kan gå mellan stugor där du kan handla med enklare mat och därmed vandra med liten packning. Leden är 150 km lång och sträcker sig mellan Jokkmokk i söder till Ritsem i norr. Mot slutet av säsongen kan matförråden i stugorna vara mycket begränsat. Mellan varje stuga är det en dagsvandring, det går utmärkt att tälta längs leden, tältar man bredvid stugorna så betalar man en avgift. Leden är välmarkerad utan svåra vad. Broar och spänger finns över de flesta vaden. Det är en mycket vacker led att vandra, särskilt sträckan mellan Tarraluoppal till Stáluluokta.
Nästan hela nationalparken ligger ovanför skogsgränsen och är ett värdefullt renbetesland för samebyarna Sirkas, Jåhkågasska och Tuorpon.

Mer information: http://www.padjelanta.se/

SAREK

Sarek är ett vindlande vackert deltalandskap och ett högalpint område. Dalarna och fjällsluttningarna är renbetesland för flera samebyarna och renarna har skapat lättgångna stigar i landskapet. I Sarek finns inga stugor, spänger eller markerade leder, så då behöver man bära med sig tält- och sovutrustning och all mat för den tid man vandrar. Däremot finns några broar utplacerade vid mycket svåra vad/forsar. I östra delen av Sarek passerar Kungsleden, den leden är mer lättgången med sommarstigar, broar och överfärder med båt. Området har präglats av inlandsisen och en vandring genom Sarek är en resa genom Sveriges geologiska historia. I Sarek finns många fjälltoppar över 2000 m och nästan hundra glaciärer.

Mer information: http://www.sverigesnationalparker.se/park/sarek-nationalpark/#.VvwM6D-oUpk

Stora Sjöfallet - Hermelins fall ca 1900
Stora Sjöfallet, Hermelins fall, omkring 1900.

 

STORA SJÖFALLET

Namnet Stora Sjöfallet betyder en stor mårka, ett land mellan två sjöar och är en del av världsarvsområdet Laponia. Fem mäktiga vattenfall kastade sig över mårkan ner i sjön Láŋas och ansågs vara ett av Europas mäktigaste och största vattenfall fram till början av 1900-talet. Nationalparken bildades 1909 för att skydda källsjöarna och fallen men kort efter bildandet ritade man om kartan över parken för att kunna utvinna vattenkraft och byggde Porjus kraftverk. Området som innan hade varit mycket svårtillgängligt blev mer lättillgängligt, men fallet minskade dramatiskt. I Stora Sjöfallet finns stugor och korta och längre leder. Kungsleden passerar genom Stora Sjöfallet.

Mer information: http://www.sverigesnationalparker.se/park/stora-sjofallets–stuor-muorkke-nationalpark/#.VvwNmD-oUpk

MUDDUS

I Muddus/Muttos nationalpark som och ingår i världsarvet Laponia finns fem övernattningsstugor på den 5 mil långa sommarleden som följer urgamla vandringsleder. Nationalparken inrättades 1942 och har sedan dess utvidgats och blivit Sveriges största skogsnationalpark. Urskog, klippraviner och myrlandskap dominerar Muddus och här finns det kända Muttosfallet. Kanske lite intressant att veta att nationalpark är en av Sveriges tystaste platser, ljudvolymen har mätts av forskare och det visar att det är tystare än all annan natur.

I nationalparken ser man även rester från de nybyggen som fanns här för omkring 100 år sedan.

Mer information: http://www.sverigesnationalparker.se/park/muddus–muttos-nationalpark/#.VvwNTz-oUpk

Nationalparkerna Sarek, Muddos och Stora Sjöfallet.
Karta över norra Sverige, de mörkblåa fälten till vänster om Gällivare visar de fyra nationalparkerna Stora Sjöfallet, Sarek, Muddus och Padjelanta.