Senast uppdaterat den 6 augusti, 2021

Åtta dagars vandring i Padjelanta

Padjelanta är landets största nationalpark och är en del av världsarvsområdet Laponia. Padjelantaleden går genom Padjelanta nationalpark och är en lättvandrad led med spänger och broar som lämpar sig bra för förstagångs vandraren. Du kan gå mellan stugor där du kan handla med enklare mat och därmed vandra med liten packning. Leden är 150 km lång och sträcker sig mellan Jokkmokk i söder till Ritsem i norr.

Min vandring gick från Kvikkjokk i söder till Ritsem i norr. Jag startade från Stockholm med nattåget mot Murjek, i Murjek var det en liten paus så att man hann in i kiosken och köpa myggstift och annat gott innan bussen kom. Från Murjek går buss 94 till Kvikkjokk.

Ps.
Denna tur vandrade jag med ett väldigt dåligt knä, så om du som kanske är här på sidan för att få tips om hut lång tid det tar att vandra mellan stugorna så är mina angivelser inget att stå efter. Jag har vandrat väldigt långsamt och vilat i många timmar mitt på dagarna. Planen var att vandra runt Sulitelma glaciären i år, men på den vandringen är det fler dagsetapper mellan stugorna så det vågade jag mig inte på med mitt dåliga knä.

Dag 1. Kvikkjokk till STF Nunjes fjällstuga, 3 h

Väl framme i Kvikkjokk så fick jag leta upp lilla bryggan vid sjön där jag hade bestämt träff med Björn Sarstad som kör fjällvandrare till början av Padjelantaleden. Björn tog en extra runda och körde in i den stora och grunda lagunen där många åker och badar. Efter att Björn tagit sig ett dopp vände vi tillbaka och han släppte av mig i början av Padjelantaleden. I strålande väder, över 30 grader, vandrade jag genom skogen mot stugan i Nunjes. Vandringen tog 3 timmar. Hade mycket ont i mitt knä, funderade många gånger över om jag redan nu skulle avbryta vandringen. Väl framme satte jag upp mitt tält och lagade mat inne i stugan i sällskap med två män från Stockholm och Göteborg som vandrat hela leden norr ifrån.

Dag 2. Nunjes till STF Tarrekaisse fjällstuga, 3 h

I strålande väder och bland svärmar av mygg vandrade jag haltandes med stavar som kryckor från stugan i Nunjes till Terrekaisse, vilade där i 2 timmar på grund av mitt dåliga knä. Fantastisk vandring i blommande fjällskogar.

Från Nunjes till Terrekaisse

Dag 2 eftermiddag. Tarrekaisse till STF Såmmarlappa fjällstugan, 5 h

Skog, skog, skog och åter skog. Minns att jag längtade så att få se fjällvidderna under denna dag. Pärlälvens fjällurskog är så vacker och frodig, det är torrt i markerna trots att det denna sommar har regnat så mycket i fjällen. Väl framme vid Såmmarlappe stugan slog jag upp mitt tält, badade i det kalla vattnet i Tarrajåkka som sträcker sig längs hela Tarradalen där Padjelantaleden går. I tre dagar vandrar jag längs denna jåkk i skogen.

Dag 3. Såmmarlappe stugan till Tarraluoppalstugorna, ca 7 h

Sista dagen i Pärlälvens naturreservat, en mycket fin vandring i strålande sol och varma vindar. Väldigt skönt att äntligen få se de mjuka, kulliga bergen torna upp sig i fjärran och att skogen tog slut. Denna dag har knät inte besvärat mig så mycket, bra svullet men det går att gå på i hyfsad takt. Tarraluoppalstugorna ligger vackert på en höjd och här kan man få köpa nybakat bröd! Tyvärr var det inte myggfritt här heller trots att jag kommit upp ur skogen. Tog ett dopp i jokken nedanför och satte upp tältet nedanför stugorna.

Dag 4. Tarraluoppalstugorna till Tuottarstugorna, 4 h

Natten var varm, strax under 10 grader ungefär. Åt frukost och startade vandringen mot Tuottarstugorna kl 8 på morgonen. Det bar uppför en bra bit. Det här är nog den allra vackraste delen av Padjelantaleden, det är magiskt vackert, det är böljande landskap som breder ut sig och mellan de mjuka bergstopparna sträcker sig ett pärlband av små glittrande fjällsjöar. Efter fyra timmars vandring strax efter Tuottarstugorna tog jag lunch på en hög klippavsats, tappade lunchgrytan i ljungen nedanför. Passade på att torka tältet från nattens dagg innan det var dags att vandra vidare.

Från Tuottarstugorna till sommarbron, 5 h

Efter lunchen vandrade jag vidare mot sommarbron, glad över att ha solen i ryggen denna stekheta dag med över 30 grader i solen. Vandringen var lättgången på stigar med gnistrande skifferglimmer som såg ut som guldkorn i sanden. När jag hade gått mer än halvvägs mötte jag ett utmattat äldre sällskap, en kvinna hade fått hjärtflimmer och satt mitt i gassande solen, det fanns ingenstans att ta skydd mot solen och myggorna denna stilla sommardag. Jag gav dem mitt myggstift och bad den andra kvinnan att gå och hämta vatten till sin vän och satt och lugnade dem. Någon hade lyckats ringa efter Fjällräddningen men det skulle ta många timmar till innan helikoptern hittade dem. Jag vandrade en halvtimma till och satte upp mitt tält vid sommarbron och spanade efter helikoptern, jag hade lovat att komma tillbaka och låna ut mitt tält över natten till dem om de inte blev hämtade. Vid 20.30 kom Fjällräddningen flygandes, de hade svårt att hitta sällskapet så jag fick veva och dirigera med armarna så gott jag kunde så de flög i rätt riktning. Hörde hur de landade, de flög sedan förbi mig innan de for till närmsta sjukställe. Äntligen kunde jag somna i lugn och ro.

Dag 5. Från sommarbron till Staloluokta, 3 h

Startar klockan 7.30 och lunchar vid Staloluokta stugan kl 11. Somnade i några timmar i ljungen.

Från Staloluokta vidare mot Arasluokta stugorna, 3,5 h

Vandrar sedan vidare mot Arasluokta stugorna, en mycket vacker vandring i storslagen natur med fantastiska vyer. Väl framme köper jag mig en röding och färskt bröd innan jag stupar i säng. Har så ont denna dag och ger upp hela vandringen, det går inte att fortsätta med denna jäkla smärta. Bokar helikopter av stugvärden till Ritsem på morgonen efter.

Dag 6. Från Arasluokta stugorna till Låddejåkkå stugan, 4-6 h

Ingen helikopter kom, jag startade vid 7.45 och fortsatte min vandring, tog paus efter 2h och vilade i ljungen i solen. Mycket långsam stigning, lunchar, fortsatte vidare och är framme i stugan redan vid 15. Hittar mycket trevligt sällskap äldre par från Danmark och ljudkonstnärer från Australien inne i stugan. Tältar bredvid stugan.

Dag 7. Från Låddejåkka stugan till STF Kutajaure fjällstugan, 5-6 h, 19 km

Vaknar klockan 5.30, det är ca 12 grader varmt och molnigt ute. Det var en blåsig men varm natt. Denna dag rullade molnen in, startade vandringen vid 7 och kommer till Kutajaure på eftermiddagen där jag tar mig ett dopp i den iskalla forsen.

Dag 8. Från Kutajaure stugan till STF Vájsáluokta fjällstuga, 5-6 h

Duggregn under natten. Plockar ner tältet, lagar frukosten i stugan och får sällskap av morgonpigg stugvärd. Påbörjar vandringen mot Kutjaure stugan vid 6.30 med att gå lite vilse, och får gå tillbaka hela vägen till stugan och ta rätt stig denna gång. Det blåser otroligt mycket. Sätter snöre i skaljackan och binder fast den i ryggan så att den inte blåser i väg när jag byter till varmare kläder. Lunch vid 9.30 i raststugan som ligger vid sjön Kårsåjaure, torkar upp kläderna och försöker vila, men det stormar för mycket utanför så det är bara att knalla vidare.Vandrar på Nordkalottleden som går genom en vacker och stenig u-dalgång. I slutet av leden när det börjar gå nedför mot Sirkasamerna sommarvistelse vid sjön finns det mobiltäckning, Ritsem ligger tvärs över sjön. Stugvärden bjuder mig på rökt fisk, ost och bröd. Det blåser mycket och vi är tre personer i stugan som planerar en helikopter färd till Ritsem morgonen därpå, då båten inte går vid så hård blåst. Nära STF Vájsáluokta fjällstugan finns  fisk, sik och röding, att köpa av samerna om du har tur.

Här hittar du mer information för en tur på Padjelantaleden:

Båtturer runt Kvikkjokk http://www.battrafikikvikkjokk.se/baattrafik-kvikkjokk.html
Båten, en liten eka med snurra, går på regelbundna tider 2 ggr/dag.
Passar inte tiderna kan du bara ringa och boka en egen tur några dagar innan du anländer, ca 200 kr enkel resa.

STF Kvikkjokk Fjällstation https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-kvikkjokk-fjallstation/

Padjelantaleden http://www.padjelanta.se/

Arctic Air – boka helikopter för hämtning/lämning http://www.arcticair.se/

Rutten finns på Google maps