Senast uppdaterat den 15 januari, 2020
Vandring Vålådalen – Sylarna – Storulvån, juni 2014 i Jämtlandsfjällen
På den här tidiga turen i Jämtlandsfjällen, gick turen från Vålådalens turiststation via Gåsen, Sylarna och avslutades i Storulvån. Bodde både i tält och stuga. Dagsturerna var mellan 6-9 h långa och det var både strålande vår- och hemskt vinterväder i fjällen. Vid den här tiden på året är det ljust dygnet runt.
Då det är i början av säsongen låg en del snölegor kvar på marken och glaciärisen smälte snabbt när solen tittade fram, det innebar en lättare vårflod i fjällen med delvis våta stigar och passager. Det fanns rikligt med blommor men inga bär så tidigt på sommaren.
Fjällsippa
Dag 1. Vålådalen – Stendalsstugorna ca 13,5 km, 4 h vandring
Anlände till Undersåkers tågstation runt kl.13. Tog taxi till från tågstationen till Vålådalens fjällstation. Vandringen börjar i en frodig och vacker fjällurskog, efter några kilometer så lämnar man fjällbjörkskogen och når en platå relativt nära Stendalsstugorna där jag tältade över natten. Platsen har en vacker utsikt över Vålådalen, Lill- och Stendalsfjället. En av Stendalsstugorna brann ner för några år sedan, invigningen av nya huvudbyggnaden sker dagen innan vi anländer, den 25 augusti 2014.
Den nya fjällstugan som invigdes 25 juni, 2014.
Dag 2. Stendalsstugorna – Gåsen ca 16 km
Frukost kl 8-9 på gaskök. Dagsetappen är lättvandrad utan några svåra passager. Passerade Stendalsstugorna och tog en titt på den nya huvudbyggnaden innan jag vandrar vidare över bron. På andra sidan bron börjar en lång och seg stigning upp på berget Sjtäntjan. Vandringen är i huvudsak på kalfjället i sten- och blockterräng. Tog rast och åt lunch vid raststugan Sjtäntja innan jag vandrade vidare mot Gåsen stugorna.
Vy från Stjäntjanfjället mot Helags.
Sjtäntja raststuga
Gåsenstugorna mitt i natten vid kl. 3 i nyfallen snö, 29 juni 2014.
Dag 3. Gåsen – Långtjärnen (nära Sylarna) 17 km, 5 h
En lättgången stig mot Sylarna med vackra vyer över fjällen. Leden bär genast nedför genom en vacker fjällbjörkskog innan den passerar Gåsån där det var ett enklare och grunt vad vid raststugan. Efter vadet vidare mot en djup ravin och tog bron över den mäktiga Storforsen. Lunchpaus. Leden fortsätter stigande upp över Östra Endalshöjden, sedan bär det utför mot Långtjärnen som är två små sjöar omgivna av höga moränvallar. Här är det perfekt att sätta upp tältet. Vid Långtjärnen är det tyst och rofyllt och här finns det öring för den som är sugen på att fiska. (Nackdelen med att tälta utanför Sylarnas stationen är det dånande ljudet från forsen. )
Dag 4 och 5. Dagsturer runt Storsylen 1762 m ö.h. och Storsylglaciären – heldag ca 6 h
Framme vid Sylarnas fjällstation på morgonen, hänger upp tältet i torkrummet och tar dagsturer i Sylmassivet.
Sylarna ligger lite sydväst om Åre i Jämtland på gränsen till Norge. Fjällmassivet Sylarna är mäktigt med toppar runt 1700 m. Sylarna hör till en bergskedja som heter Skanderna som är en del av Kaledoniderna och bildades för cirka 490 miljoner år sedan. Skanderna är en av de längsta bergskedjorna i Europa och sträcker sig 170 mil från norska Skagerrak-kusten i söder till Nordkap i norr, längs hela den västra sidan av den Skandinaviska halvön.
Här ses Templet och topparna runt omkring.
Templet
Utsikt från Sylarnas fjällstation i solnedgången vid 23-tiden på kvällen.
Dag 6. Sylarna – Storulvån ca 20 km
Sista vandringsdagen är den längsta dagsturerna tillbaka till Storulvån. Framme på Storulvån väntar bussen som tar oss till Duved tågstation och nattåget hem till Stockholm.