Senast uppdaterat den 15 januari, 2020

Sylarna
Sylarnas fjällstation i hårt väder.
Vindsäcks träning i stormbyar vid Sylarnas fjällstation.
Mari på snöskor
Vinterleden mot Sylarna.
Sylarna - Annika tar en paus
På väg från Sylarna en tidig vintermorgon.

 

4 dagars skidtur i Storulvån och Sylarna

 

Dag 1. Dagstur kring Storulvån ca 12 km

Vi åt frukost på tåget innan vi anlände till Duved tågstation tidig morgon. Därifrån tog vi bussen till Storulvåns fjällstation checkade in och förberedde dagens dagstur runt omkring Storulvån. Fjällstationen ligger i en dal i fjällskogen och det går fort att ta sig ut till vidderna.

Dag 2. Storulvån – Sylarna 16 km

Turen gick svagt uppför och vi skidade genom ett snöfattigt och gråmulet landskap. Mycket härliga vurpor för nybörjaren jag som inte åkt på år och dar. Efter att ha skidat och svurit i timmar på isiga och jobbiga skidspår så närmade vi oss äntligen Sylarna och vi kom in i Jämtlandsfjällens vackra högalpina område och omgavs av mäktiga fjälltoppar. Sylarnas fjällstation ligger på 1 035 m.ö.h. Framme på kvällen var det dags för bastu och sedan en god middag. Mobiltäckning med Telia fungerade bra, andra operatörer var det si och så med.

Sylarna är ett mäktigt fjällmassiv med toppar över 1 700 m och de tre högsta topparna i massivet är Storsylen, 1761 m, Storsola, 1728 m, och Lillsylen, 1702 möh. Massivet består av tre huvudtoppar sammanlänkade av en lång buktande kam med Storsylen i mitten. Från denna kam förgrenar sig ett par sidokammar med lägre toppar. Här finns även fyra glaciärer, tre av dem är riktigt små, men ändå. Hela massivet gränsar till Norge och den högsta toppen Storsylen ligger faktiskt i Norge.

Dag 3. Sylarna i oväder

Frukost mellan 8-9, och ser ut genom fönstret på snöovädret. Jag har en stukad stortå och kan inte ut och åka. De andra försöker sig på en dagstur till Ekorre passet men får vända tillbaka för att sikten är så dålig. Vi äter lunch sen tar vi den ypperliga chansen att prova vindsäcken i stormbyarna. det blir en skön dag på fjällstationen, med mys i matsalen och god middag.

Dag 4. Sylarna – Storulvån 12 km

Sista frukosten på fjällstation och vi vaknar till vackraste dagen, alldeles stilla och snön har lagt sig mjukt över hela Sylarna massivet. Vi gör samtidigt i ordning ett lunchpaket. Sista skiddagen gör vi vår finaste tur tillbaka till Storulvån. Framme på Storulvån väntar dusch och bastu och ännu en gång en god middag. Sedan bär det av med buss till Duved station och nattåget till Stockholm.